Bucurie în casa sufletului – Interviu cu compozitorul și chitaristul Bela Andrasi – Trofeul Apollon, Octombrie 2020, Lupeni


Publicația noastră a fost partener media la început de Octombrie, la un eveniment care a cinstit poezia, muzica, pictura, la Palatul Culturii din Lupeni- Valea Jiului.
L-am solicitat pe protagonistul principal al evenimentului, între altele și organizatorul care a dus greul acestui regal artistic, să ne fie azi interlocutor, într-un interviu pe care am decis să-l scriem la ceva vreme după eveniment, tocmai pentru că publicațiile și televiziunile s-au întrecut în a relata ce a fost acolo la Lupeni, și ne-am dorit ca lucrurile să se mai așeze în sufletele celor prezenți și să adunăm impresiile deja „coapte”, ca să spunem așa…

Reporter: Bună ziua, domnule Bela Andrasi. Mulțumim că ați acceptat să ne vedem și să schimbăm câteva impresii despre “Lecția de Poezie”, de la Palatul Culturii din Lupeni, din 03 octombrie 2020.
Bela Andrasi: Bună ziua și mulțumesc de invitație. Sunteți unii dintre partenerii noștri media de bază de la acest eveniment, alocând spațiu în publicațiile dvs pentru detalii privind evenimentul. Da, s-a numit astfel și numele nu este întâmplător. Acest gen de întâlniri cu poeții și poezia lor se întâmplă de câțiva ani sub egida Societății Culturale Apollon, societate la pupitrul căreia stă un mare om de cultură, distinsul domn George Călin, Ambasador Cultural al României la Convenția ONU de la Geneva. Domnia sa mi-a făcut marea bucurie și onoare de a veni cu acest proiect al său, în orașul meu, în Lupeni și asta a declanșat în mine o nevoie de a arăta tuturor invitaților ce urmau să vină la noi, ce frumoasă este zona, ce ospitalieri sunt lupenenii și în acest sens am găsit sprijin și ajutor la Primăria din Lupeni, la domnul Primar Lucian Resmeriță, în principal.
Consiliul local s-a implicat și ni s-a pus la dispoziție minunatul Palat al Culturii, renovat de curând prin fonduri europene, care a impresionat cu adevărat invitații sosiți din țară (și chiar de la Chișinău).

Reporter: Pentru cititorii noștri care încă nu vă cunosc, spuneți-ne cum ați ajuns să-l cunoașteți pe dl George Călin, în ce context și cum a început colaborarea cu societatea culturală al cărei președinte de onoare este.
Bela Andrasi:
Ne-am cunoscut toamna trecută la dubla lansare a cărții și CD-ului colegei mele, poeta și solista Camelia Florescu și de atunci am tot colaborat la diferite spectacole din țară sau evenimente unde muzica mea a făcut casă bună cu poezia.

Reporter: Trebuie să fi făcut o frumoasă impresie în cercul domniei sale, dacă acum, în cadrul evenimentului de la Lupeni v-a acordat acest important trofeu, singurul care se oferă în an unui membru Apollon.
Bela Andrasi: Sper să fie așa. Oricum, domnia sa m-a surprins cu acest gest și îi sunt profund îndatorat. Nu m-am așteptat nicio clipă și când mi-a rostit numele și m-a chemat în scenă să-mi înmâneze diploma și Trofeul, efectiv toate simțurile îmi amorțiseră, nu aveam putere să mă ridic. A fost o mare, foarte mare surpriză pentru mine.

Reporter: În câteva vorbe, descrieți-ne ce impact a avut evenimentul asupra dvs și a concetățenilor dvs. Cum a primit orașul Lupeni, acest prim eveniment cultural, după o pauză de câteva luni, din cauza pandemiei?
Bela Andrasi:
Cum spuneam, atunci când domnul George Călin a decis că ne va onora cu „Lecția de poezie” la Lupeni, am început să mă agit și să cer sprijin edililor municipiului nostru, ca să fie un eveniment de neuitat. Afișul, așa cum ați văzut, aducea autori de poezie din toată țara, soliști consacrați (dar și tinere speranțe ale muzicii sau picturii, între care unele autohtone), instrumentiști, pictori. Ne-am bucurat să avem parte în foaierul Palatului Culturii de o desfășurare uriașă de talent al pictorilor invitați. Aș numi-o aici pe pictorița bucureșteană Carmen Florian, dar și pe micuța speranță din orașul nostru, eleva Delia Enache. Am mai avut două invitate la acest capitol, o domnișoară din București, elevă la Liceul Româno-Finlandez, Ayana Iulia Moraid și o altă tânără speranță în mânuirea penelului, eleva Silvia Jenei din Lăpușel-Maramureș.

Reporter: Am văzut fotografiile și sincer, dacă nu știam că a fost un eveniment de muzică și poezie înainte de toate, așa cum arăta foaierul, ai fi zis că e un uriaș vernisaj de pictură.
Bela Andrasi:
Da, aici e „de vină” colega mea Camelia Florescu. Ea s-a ocupat de organizare. Are o vastă experiență în organizarea evenimentelor de tot felul (amintiți-vă ce regal a fost la lansarea ei anul trecut în noiembrie la București!). Camelia a venit cu câteva zile înainte de eveniment la Lupeni și împreună am pus la punct toate detaliile legate de locație, invitații, catering, logistică, spectacolul în sine, parteneriatele media. Nu m-am așteptat să fie atât de multe lucruri de luat în calcul, dar cum spuneam am găsit înțelegere și sprijin și ca atare ne-a fost partener în organizarea acestui eveniment Primăria Municipiului Lupeni.
Am numai cuvinte de laudă pentru primarul nostru, dl Lucian Resmeriță, care e un iubitor de cultură și orice problemă întâmpinam, ne ieșea în cale cu soluții. Mulțumesc doamnelor Maria Ivaniși și Minodora Sandu. Mulțumesc autorilor invitați sosiți din toată țara (care se pare că știau că urma să fiu „sărbătoritul” acestei lecții de poezie, dar nu mi-au spus o vorbă). Îi îmbrățișez pe toți deopotrivă – Dl George Călin (Urziceni), dl Adrian Bulgaru (Urziceni), doamnele Lucia Elena Locusteanu (Cluj), Rodica Mureșan (Cluj), Nastasica Popa (Năvodari), Rodica Rădița Râpeanu (Țăndărei), Maria Botnaru (Chișinău), Tudosia Lazăr (pe care publicul a aplaudat-o îndelung, plecată după 40 de ani din Valea Jiului și stabilită la Bucești-Galați), Maria Petrescu (București), Aura Ungureanu (București), Teodora Coloja (Buteni- Arad), Ildiko Șerban (Arad).

Reporter: Eu mi-am dat seama de greutatea evenimentului când am citit câteva articole din presa locală, aflând astfel ce personalități artistice au fost prezente. A prezentat actrița Rodica Horobeț. Îmi amintesc că sorbeam episoadele serialului “Eroii nu au vârstă” în care dânsa juca rolul principal…
Bela Andrasi:
Da, a acceptat să ne fie alături. Este uimitor cum oamenii cu suflet frumos au nevoie doar de un imbold ca să se adune și să ofere din prea plinul inimii lor. Prezența actriței Rodica Horobeț a dat greutate evenimentului, alături de dl Ambasador Cultural, dl George Călin. Nu am cuvinte să vă descriu ce onorat m-am simțit și cât de frumos a fost percepută întreaga distribuție a serii. Pentru că alături de pictori, poeți, artiști, au fost colegii mei mai mari sau mai mici, muzicienii…

Reporter: Aici vreau să îmi dați mai multe detalii. E zona dvs de confort – muzica!
Bela Andrasi:
În primul rând, aș începe cu tinerii invitați de noi. În ultima vreme, scriu mult muzică pentru tinerii interpreți care bat la porțile afirmării și am descoperit că sunt foarte responsabili și serioși în colaborările noastre. De aceea îi invităm tot mai des în spectacolele noastre. De la Piatra Neamț a venit o voce de privighetoare, Teona Răcheriu, cu care am obținut la secțiunea creație în vară un foarte frumos premiu I la „Festivalul Volare”, aflat la cea de-a unsprezecea ediție. Teona este un copil extrem de talentat și lucrăm împreună (pe versurile Cameliei Florescu) la câteva proiecte simultan. Tot de la Piatra Neamț a venit o elevă de 15 ani, Cristina Iosub, care a cântat o melodie de-a mea și una în duet cu Camelia pe muzica maestrului Virgil Popescu.

Reporter: Despre chitaristul Adam Jenei (15 ani) din Lăpușel Maramureș știu că vă face de asemenea, mare plăcere să povestiți.
Bela Andrasi:
Pe Adam Jenei, fiind eu însumi chitarist îl apreciez enorm. Este un talent uriaș. De altfel, și jurații de le Concursul „Românii au talent” l-au remarcat. S-a ridicat într-o familie frumoasă, care a dat ambilor copii o aleasă creștere și după un moment solistic magistral, Adam a invitat-o în scenă pe sora lui, pictorița Silvia Jenei și ne-au oferit o surpriză muzicală împreună. Deși tatăl său este și el muzician, Adam este un autodidact. Cântă la câteva instrumente și aș zice eu la toate foarte bine. L-am cunoscut la lansarea Cameliei, anul trecut și cum am fost foarte uimit de acuratețea și tehnica interpretării sale instrumentale, evident ne-am dorit să impresionăm audiența și la Lupeni cu talentul uriaș al acestui tânăr, invitându-l în spectacol. A interpretat celebra Ciocârlie pe chitară rock… un deliciu…

Reporter: Tot amintiti de Camelia Florescu. Este colaboratorea nostră de multă vreme. La început, am cunoscut-o mai mult ca autor de poezie până să fim invitați să-i fim parteneri media la dubla lansare a proiectului “Nu-s o fată ca oricare” (volum de poezii și CD) de la București de anul trecut. Înțeleg că rolul său a fost important în organizarea evenimentului. Desigur nu a scăpat fără să și cânte în final, nu-i așa?
Bela Andrasi:
Da, însă nu a monopolizat scena. Doar a umplut-o cu explozia ei firească. A cântat două melodii compuse de mine, pe versurile ei, în rest i-a lăsat pe cei tineri să aibă mai multe momente și să fie promovați. Camelia e un profesionist desăvârșit și ne leagă o prietenie aparte, motiv pentru care colaborăm atât de bine pe plan musical. Dar ce face din ea un bun coechipier este altruismul ei și aplecarea spre detaliu. Pentru că face tot ce face din convingere și pasiune, foarte mulți colegi și recent într-o emisiune chiar moderatorul, ne-a întrebat cine este PR-ul nostru, pentru că ea nu lasă nimic la întâmplare. Este o perfecționistă și tocmai pentru asta, copiii cu care lucrăm, colegii soliști, când e vorba de muzică discută cu mine, când e vorba de promovare și organizare, discută cu ea.

Reporter: Da, faceți echipă bună și săptămâna aceasta știu că mai treceți prin niște emoții legate de o altă provocare în cariera voastră. Ieri, a început la Târgoviște „Festivalul Crizantema de Aur”, ediția 53-a. Voi aveți la secțiunea de creație, o melodie finalistă.
Bela Andrasi: Da, să ne țineți pumnii. După ce trece concursul, vă vom povesti poate, cu altă ocazie, cum am ajuns noi să participăm la „Crizantema de Aur”. Avem emoții dar suntem fericiți că dintre multe romanțe înscrise în concurs, a noastră (în interpretarea de excepție a doamnei Liliana Cornilă, din Constanța) a fost selectată pentru finală.

Reporter: Nu uit că ne-ați promis. Deocamdată, mă întorc la evenimentul de la Lupeni, să-mi spuneți înainte de a încheia, ce a fost mai emoționant pentru dvs din tot ce s-a petrecut acolo? Ce anume v-a lăsat în suflet vibrația aceea a sentimentului împlinirii?
Bela Andrasi:
Nu am cuvinte să vă descriu cât de emoționant a fost totul pentru mine. Momentul în care mi s-a înmânat Trofeul Apollon cred că a fost cel mai neașteptat. Faptul că am putut cânta, după mulți ani, ca solist melodiile compuse de mine (mereu am cântat în trupe rock) pe scena Palatului Culturii din orașul meu, la mine acasă a însemnat mult. Faptul că au venit atât de mulți oameni dragi și importanți alături de mine, de noi la acest eveniment a fost onorant, uluitor. Nu în ultimul rând, faptul că am cântat cu band-ul meu (Niki Nuță, Aurel Dreghici) sau să mai spun că în sală erau mama, tata, familia mea? Am perceput acest eveniment ca pe o mare sărbătoare a sufletului, ca pe o mare realizare. Și nu exagerez. A fost pentru mine momentul culminant din cariera mea artistică de până acum.

Reporter: Bela Andrasi, noi vă dorim să fie unul din lungul șir de astfel de evenimente remarcabile, bine meritate, care să adune ca acum, oameni de cultură și oameni care să ne bucure inimile de frumos, cu arta și talentul lor. Mulțumim că ne-ați ales să vă fim parteneri media la un astfel de regal de muzică, poezie și culoare. Mult succes în toate proiectele viitoare și să ne mai auzim și cu alte ocazii în care să bifăm bucuria în casa sufletului.

Ciprian Bratu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.